maandag 9 juni 2014

De bouw van een atoombom.

Om een radioactieve explosie te laten ontstaan moet het Uranium of Plutonium heel dicht op elkaar gedrukt zijn. Zo dicht dat wanneer er een kern splijt en drie neutronen uitzendt , er in iedergeval één neutroon een nieuwe kern raakt. Dit proces heet de 'kritische massa'.

Vervolgens wordt er van een schil van plutonium een schil van gewoon explosief geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat ring van plutonium zo sterk bij elkaar wordt gedrukt dat er een 'kritische massa' onstaat. Wanneer deze bereikt is volgt de atoomexplosie er gelijk na.

hier de werking van een atoombom.

'Moeten nucleaire wapens verboden worden?'

'Moeten nucleaire wapens verboden worden?'

De laatste keer dat er een atoombom is gevallen was op 9 augustus 1945 in de Japanse stad Nagasaki. Hiermee kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Samen met de andere atoomaanval op 6 augustus 1945 in de Japanse stad Hiroshima hebben deze twee aanvallen tot  circa 250.000 mensen hun dood geleid. Als gevolg van stralingsziekte en kanker zouden nog enige honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen. atoombommen kunnen enorme schade aanbrengen. Maar moeten ze ook verboden worden?

Nucleaire bommen brengen de mens enorme schade toe. Niet alleen de generaties die getroffen zijn door deze bommen, maar ook de generaties erna. De explosie die de bom veroorzaakt heeft, heeft onmiddleijke gevolgen: de hittestraling die gebouwen in de brand zet, en bij mensen brandwonden veroorzaakt of hen zelfs volledig laat verbranden. Maar wat nog veel gevaarlijker is, is de enorme radioactieve straling die van de bom afkomt.

Nucleaire bommem brengen niet alleen de mens ernstige schade toe maar ook de natuur. Als er in een bepaalde regio een atoombom valt kan men daar zonder bescherming pas na dertig jaar rondlopen(en dan niet geheel risicovrij). Maar als je er kan rondlopen betekent niet dat de probleem daar zijn opgelost. Het water is hevig aangetast, dieren zijn misvormd geraakt en/of radioactief. Kortom alleen maar problemen.

Ook zijn de grondstoffen voor deze nucleaire bommen zeer kostbaar. Uranium en Plutonium zijn namelijk erg schaars en ik vind dat deze voor veel belangrijkere doeleinden gebruikt kunnen en moeten worden. Bovendien kost het enorm veel geld om deze bommen te maken. Ook dit geld kunnen we op een veel rendabele manier gebruiken.

Daarom vind ik dat nucleaire wapens verboden moeten worden. Ze brengen alleen maar schade aan, en zijn nergens goed voor. Als ieder land nucleaire wapens in handen zal krijgen wordt de aarde één van de meest gevaalrijke plekken in het universum.





De werking van een atoombom.

Ik heb me altijd afgevraagd hoe een atoombom werkt. Hoe zo'n relatief gezien kleine bom zo inmens grote schade kan toebrengen. Daarom zal ik uit gaan leggen hoe zo'n bom werkt.

De werking van de atoombom lijkt op de splijting van uranium of plutonium. Dit zijn zeer zware elementen die zeer veel energie afgeven wanneer ze worden gespleten. Dit komt doordat de brokstukken die overblijven na de splijting samen net iets minder zwaar zijn dan het geheel waaruit ze zijn ontstaan. Er mist dus een klein beetje massa. Deze massa is tijdens de splijting volledig omgezet in energie.

Om een atoomkern zoals uranium of plutonium te splijten zijn neutronen nodig. Wanneer een neutron hard op de kern van een uranium- of plutoniumatoom botst, zal deze atoomkern uiteenvallen in twee brokstukken. Bovendien ontstaan er bij deze splijting weer drie nieuwe neutronen die weer kernen kunnen splijten. Normaal vliegen deze neutronen weg zonder andere kernen te raken. Maar wanneer er genoeg uranium of plutonium dicht op elkaar gepakt zit zullen deze neutronen wel degelijk andere kernen raken en daarmee dus een kettingreactie op gang brengen. Dit gebeurt zo snel dat binnen in een enorm korte tijd miljarden atoomkernen tegelijk worden gespleten. De energie die vrijkomt bij deze kettingreactie is de basis van een atoombom.

zondag 8 juni 2014

'Terroristen kunnen atoombom bouwen.'

Ik zat laatst een krant te lezen, die ik van meneer Visser had gekregen. Het kopje luidde: 'Terroristen kunnen atoombom bouwen'. Ik was erg nieuwsgierig, daarom zal ik wat er in stond kort samenvatten:

Om zelf een atoombom te maken heb je ongeveer 8 kilo plutonium of 24 kilo verrijkt uranium nodig. deze materialen komen voor per ton in commerciële kringen. Echter beklemt het Internationaal Atoomagentschap dat de voorraad van nucleaire materialen beter beschermd moet worden. Door dit zou het misschien mogelijk kunnen zijn voor terrorisme om aan zulke materialen te komen. Vooral in groeiende landen zoals India en Pakistan, waar deze materialen minder goed worden beschermd kan dit voor gevaarlijke problemen zorgen.

De kans dat terroristen een atoombom stelen is erg klein. Deze zijn namelijk over het algemeen goed beschermd. Maar het is zeker niet onmogelijk voor terroristen om kleinere kernbommen te stelen. Sommige bronnen geloven zelfs dat deze kleine kernbommen al in handen zijn van al-Qaida(een grote terroristische groepering).

Terroristen kunnen ook gebruik maken van zogenaamde vuile bommen. Dat zijn explosieven die radioactief materiaal tot ontploffing brengen. Geen atoombom dus, maar de bommen kunnen wel meer lichamelijke en materiële schade aanrichten. De stralingsbronnen kunnen uit de medische of industriële sector komen.

Toen ik dit gelezen had drong het tot mij door dat het relatief gezien helemaal niet onmogelijk is voor terroristen om enorme schade aan te richting. Daarom vind ik dat er veel strenger gecontroleerd moet worden op radioactieve stoffen.

zaterdag 7 juni 2014

Openingsblog

Nucleaire wapens zijn zonder twijfel een van de meest schade toebrengende uitvindingen die de mens ooit gedaan heeft. Niet voor niets maakte de ontploffing van de eerste atoombommen meteen een einde aan de grootste oorlog die de mens ooit heeft gekend: de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie maakt tijdens de Koude Oorlog 65.000 nucleaire bommen. Van deze bommen zijn er nu nog 23.000 over.

Mijn naam is Gidi ozery. Ik zit op het zaanlands lyceum. En in deze blog staat het onderwerp 'nucleaire wapens' centraal. Ik zal een paar blogs gaan schrijven over dit onderwerp, zodat u een beter beeld bij nucleaire wapens krijgt.